Oh6yf

Musiikkia netissä

Vinkkejä podcastien etsimiseen

Podcastit ovat nykyään vakiinnuttaneet paikkansa internetin sisältönä, ja ne ovat suosittua sisältöä erityisesti esimerkiksi radioasemien sivustoilla. Varsinkin uudet älypuhelimet, tabletit ja muut mobiililaitteet ovat lisänneet tuntuvasti podcastien suosiota, sillä kevyet podcast-striimaukset soveltuvat näille laitteille erityisen hyvin.podcastPodcastit ovat tilauspohjaisia äänitiedostoja, joita julkaistaan internetissä. Käytännössä se tapahtuu niin sanottujen fiidien eli syötteiden avulla. Fiidejä on käytännössä kahdenlaisia: RSS ja Atom. Lyhyesti sanottuna fiidi toimii niin, että kuuntelijalla on ohjelma, joka seuraa fiidin lähdettä. Kun uutta sisältöä on tarjolla, RSS-fiidi päivittyy ja kuuntelija saa tästä automaattisesti tiedon. Toisin sanoen hänen ei tarvitse pitää äänitiedoston striimausta jatkuvasti päällä, toisin kuin radiota, vaan kuuntelija saa fiidin kautta tiedon, kun uutta ohjelmaa on tarjolla.

KUINKA PODCASTEJA VOI KUUNNELLA?

Podcastien kuuntelu on hyvin helppoa. Niitä voi tietysti kuunnella perinteiseen tapaan nettiin yhdistetyllä tietokoneella, jolloin verkkoselainohjelma toimii podcast-soittimena. Usein toteutus on tehty Flash- tai Java-pohjaisesti, jolloin kyseiset pluginit tulee asentaa selaimeen. Myös monet mp3-soittimet tukevat podcastien suoratoistoa. Tällä hetkellä kaikkein suosituin väline podcastien kuunteluun ovat älypuhelimet ja tabletit, joilla podcasteja voi kuunnella joko selainohjelmalla tai sisällöntuottajan julkaiseman pienen mobiilisovelluksen eli appsin avulla. Käytännössä paras kuuntelutulos saavutetaan appseilla, ja niissä on mukana usein myös lisätoimintoja podcastin kuuntelun ohella. Podcastien lisäksi appseja on saatavana lukemattomiin muihin tarkoituksiin, kuten esimerkiksi pankkipalveluihin, nettikauppoihin, peleihin, kartta- ja aikataulusovelluksiin, kuntoiluun ja painonhallintaan sekä kirjanpitoon.Tällä hetkellä älypuhelimissa ja tableteissa on käytössä kaksi suosittua pohjaa: Android ja iOS. Molemmille käyttäjäryhmille löytyy oma latauspaikkansa internetistä. Android-käyttäjät voivat ladata podcast-appseja Google Playsta ja iPhonen ja iPadin käyttäjille sovellukset löytyvät puolestaan Applen App Storesta. Myös Windows-puhelimet ovat yleistymässä kovaa vauhtia, ja niille voi hakea podcast-soittimia sekä muita appseja Windows-kaupasta. Monet uskovat, että iOS ja Android ovat saaneet Windows Phonesta vakavan kilpailijan, jonka lisäksi on myös aivan uusia käyttöjärjestelmiä tulossa. Podcastit ja muut appsit toimivat kuitenkin täysin samalla tavalla alustasta riippumatta.

SUOSITUIMMAT PODCASTIT TÄLLÄ HETKELLÄ

Podcastit ovat melko uusi palvelutyyppi, ja vasta viime vuosina niiden suosio on alkanut kasvaa tuntuvasti. Mitkä sitten ovat tämän hetken suosituimpia podcasteja? Ei liene mikään yllätys, että pelimaailmasta löytyy paljon hyviä ja kiinnostavia ”podeja”. Esimerkiksi Pokerihuoneet ovat saaneet suurta suosiota pelaajien keskuudessa. Myös ne podcastit, joissa on mukana ammattipelaajia, ovat hyvin suosittuja.Eräs tällainen pelaaja on Daniel Negreanu, joka kertoo lähetyksessä tarkemmin omasta suhteestaan pokeriin. Kuten arvata saattaa, useimmalle pokerin ammattilaiselle kyseessä on paljon muutakin kuin vain peli, jossa taito ja tuuri yhdistyvät. Heille tämä peli on luonteeltaan jopa mentaalinen. Hyvä paikka tutustua pokeriammattilaisten podcasteihin on esimerkiksi Hipcast.com.Pokerstars Caribbean Adventure 2010Luonnollisesti myös monet muut pelit ja pelaajat tuottavat paljon laadukasta podcasting-aikaa kuuntelijoille. Usein haastattelut pysyvät melko tiukasti suoritusten ja tulosten välillä, mutta urheilijat kertovat mielellään myös omista kokemuksistaan ja historiastaan. Pelien ja urheilun lisäksi suosittuja ovat myös musiikki- ja viihdemaailman lähetykset. Suomessa näitä löytyy tietysti muun muassa radioasemien verkkosivuilta ja esimerkiksi Radio Suomi, Suomipop.net, YLE X, Radio Rock ja monet muut asemat julkaisevat sivustoillaan podcasteja.

HAKUKONEET JA FOORUMIT

Jos haet jonkin erityisalan lähetyksiä, niin internetin hakukoneista on paljon apua. Googlen avulla löytyy luonnollisesti varsin suuri määrä podcasteja, ja hakua voi tehostaa lisäämällä hakukenttään sanan ”podcast” ja valitsemalla hakutyypiksi tekstin sijasta sovellukset tai videot. Hyvä paikka podcastien löytämiseen ovat myös erilaiset foorumit ja keskustelupalstat, joihin alan harrastajat ovat linkittäneet usein myös podcast-sisältöä.Podcastit ovat erinomainen keino pysyä ajan hermolla vaikkapa älypuhelimen avulla. Edistyneen feed-teknologian ansiosta käyttäjän ei tarvitse itse hakea uusia päivityksiä, vaan riittää, että hän tilaa itseään kiinnostavat podcastit omaan laitteeseensa. Tällä tavalla hän saa automaattisesti tiedon, kun jotain kiinnostavaa kuunneltavaa on tarjolla esimerkiksi urheilusta, uutisista, viihteestä, taloudesta tai pokerista.

posted by Elian Howell in Vinkit and have Comments Off on Vinkkejä podcastien etsimiseen